Vad är Karnitin och vad har det för fördelar?

Att optimera din prestation genom kost och kosttillskott är hur du skiljer dig från konkurrenterna. Karnitin är ett bra hjälpmedel som kan främja fettförlust, optimera träningsåterhämtning och förbättra uthålligheten hos idrottare. Det finns idag ett par varianter, som L-karnitin, acetyl-L-karnitin och propionyl-L-karnitin. Här går vi igenom födelarna med L-karnitin. Läs mer om alla sorters karnitin på Fitnessfrank.

Vad är L-karnitin

L-karnitin betraktas oftast som en aminosyra men är faktiskt en vitaminliknande och aminosyraliknande förening som bildas av aminosyrorna lysin och metionin. Karnitin är besläktat med B-vitaminer och kallades vitamin BT när det först upptäcktes.

L-karnitins huvudsakliga funktion är transporten av långkedjiga fettsyror, in i mitokondriella matrisen för oxidation och omvandling till energi. L-karnitin spelar också en avgörande roll i regleringen av metaboliska signalvägar involverade i muskelproteinbalans, proteolys och muskelproteinsyntes.

Fördelar med L-karnitin

Forskning tyder på att L-karnitin har flera fördelaktiga effekter på fysisk prestation, vilket visar en ökning av maximalt syreupptag och högre effekt. Studier har också visat att tillskott av L-karnitin kan förbättra träningsåterhämtningen genom att lindra muskelskador och minska markörer för cellskador. Studier på äldre vuxna har visat positiva effekter på fysisk och mental trötthet och att L-karnitin kan leda till ökad muskelmassa och minskning av kroppsvikt.

L-karnitin kan förbättra viktminskning

En av de mest välkända fördelarna med karnitin är att det har visat sig vara effektivt för viktminskning. L-karnitin hjälper till att transportera och oxidera långkedjiga fettsyror för muskelbränsle eller energi.

L-karnitin kan även förbättra återhämtningen från träningen samt att det kan förbättra uthållighetskapaciteten.

10 Apr 2023