Vem har rätt att få personlig assistans?

Om du har en omfattande funktionsnedsättning så kan du få det som kallas för personlig assistans. Det via Ekens Assistans (www.ekensassistans.se) eller ett assistansbolag du själv väljer.  För att få personlig assistans behöver du vara yngre än 65 år samt ha behov med hjälp med det som kallas för grundläggande behov. Assistansen ska vara utformad efter dig och det du behöver.

Grundläggande behov, det är saker som de flesta gör utan att tänka på det. Det handlar bland annat om saker som hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

Vem kan jobba som personlig assistent?

Idag är det inte ett måste att ha en specifik utbildning för att jobba som personlig assistent. Men det är inte fel att ha vana inom vården samt även ha en avklarad gymnasieutbildning som minst. Sedan är det ju bra om man även har lätt för att lära samt gillar att jobba med människor.

Eftersom att olika brukare har olika behov så är inget assistentjobb det andra likt. Det kan skilja sig rätt så mycket. 

Hur söker man personlig assistans?

Du ansöker om personlig assistans antingen hos din kommun eller hos Försäkringskassan. Du ansöker hos kommunen om du behöver hjälp med de grundläggande behoven i mindre än 20 timmar i veckan. Du ansöker hos Försäkringskassan om du behöver assistans med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan. Då kan du få assistansersättning från Försäkringskassan.

28 Feb 2022